Bezimienny kurczak
Składniki
- 1 l oleju
- 3-4 filety z kurczaka (ilość dowolna)
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta kurkumy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- szczypta chilli
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki sosu rybnego
Przygotowanie
Filety z kurczaka pokroiłem na większe kawałki. Przygotowałem
ciasto. Do mąki wsypałem wszystkie przyprawy ,dodałem jajko i sos rybny.
Dolałem wodę i zrobiłem ciasto nieco bardziej gęstsze niż na naleśniki. Na
głębokiej patelni rozgrzałem olej. Kawałki kurczaka zanurzałem w cieście
i od razu wrzucałem na rozgrzany tłuszcz. Smażyłem na złoty kolor
,osączyłem z oliwy na ręczniku papierowym. Podałem z sosem
słodko-kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz