piątek, 24 stycznia 2014

Bezimienny kurczak


















Składniki

  • 1 l oleju
  • 3-4 filety z kurczaka (ilość dowolna)
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta kurkumy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chilli
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki sosu rybnego

    Przygotowanie

    Filety z kurczaka pokroiłem na większe kawałki. Przygotowałem ciasto. Do mąki wsypałem wszystkie przyprawy ,dodałem jajko i sos rybny. Dolałem wodę i zrobiłem ciasto nieco bardziej gęstsze niż na naleśniki. Na głębokiej patelni rozgrzałem olej. Kawałki kurczaka zanurzałem w cieście i od razu wrzucałem na rozgrzany tłuszcz. Smażyłem na złoty kolor ,osączyłem z oliwy na ręczniku papierowym. Podałem z sosem słodko-kwaśnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz