piątek, 27 grudnia 2013

Żurek na białej kiełbasie


















Składniki

  • 750 ml żuru
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

    Białą kiełbasę opłukać ,zalać 750 ml bulionu warzywnego ,dodać majeranek i gotować 10 min na wolnym ogniu. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać żur i gotować dalsze 20 min. Potem dodać , zmiażdżony nożem ,czosnek. Mąkę wymieszać ze śmietaną ,kwaśną i słodką ,i wlać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 min. Doprawić do smaku solą ,pieprzem. Kiełbasę wyjąć ,pokroić w centymetrowe kawałki. Rozłożyć na talerze i zalać żurkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz