Żurek na białej kiełbasie
Składniki
- 750 ml żuru
- 750 ml bulionu warzywnego
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietany
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżka mąki
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Białą kiełbasę opłukać ,zalać 750 ml bulionu warzywnego ,dodać
majeranek i gotować 10 min na wolnym ogniu. Wrzucić pokrojone w kostkę
ziemniaki. Wlać żur i gotować dalsze 20 min. Potem dodać , zmiażdżony
nożem ,czosnek. Mąkę wymieszać ze śmietaną ,kwaśną i słodką ,i wlać do
zupy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 min. Doprawić do smaku
solą ,pieprzem. Kiełbasę wyjąć ,pokroić w centymetrowe kawałki. Rozłożyć
na talerze i zalać żurkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz