piątek, 27 grudnia 2013

Nalewka na śliwkach węgierkach































Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1,5 l spirytusu 70-proc
  • 1 l przegotowanej wody
  • 1/2 kg cukru
  • Laska wanilii
  • 1,5 opakowania cukru waniliowego
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 100 ml brandy

    Przygotowanie

    Umyte i pozbawione pestek śliwki wsypać do słoja ,wrzucić 2 garści pestek ze śliwek ,by dodać lekkiej goryczki. Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce. Po około 2-3 tygodniach zlać nalew ,a śliwki usunąć. Zagotować wodę z cukrem ,cukrem waniliowym ,wydrążonym miąższem z laski wanilii i skórką otartą z cytryn. Mieszać ,aż powstanie gęsty syrop. Przecedzić ,ostudzić. Wlać do spirytusu ,dodać brandy. Rozlać do butelek i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 6 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz