Nalewka na śliwkach węgierkach
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 1,5 l spirytusu 70-proc
- 1 l przegotowanej wody
- 1/2 kg cukru
- Laska wanilii
- 1,5 opakowania cukru waniliowego
- Skórka otarta z 2 cytryn
- 100 ml brandy
Przygotowanie
Umyte i pozbawione pestek śliwki wsypać do słoja ,wrzucić 2
garści pestek ze śliwek ,by dodać lekkiej goryczki. Wlać spirytus i
odstawić w ciemne miejsce. Po około 2-3 tygodniach zlać nalew ,a śliwki
usunąć. Zagotować wodę z cukrem ,cukrem waniliowym ,wydrążonym miąższem z
laski wanilii i skórką otartą z cytryn. Mieszać ,aż powstanie gęsty
syrop. Przecedzić ,ostudzić. Wlać do spirytusu ,dodać brandy. Rozlać do
butelek i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz