Dynia w sezamie
Składniki
- 1 kg dyni
- 2 jajka
- Sól i pieprz
- 2 łyżeczki sezamu
- Bułka tarta
- 5 łyżek masła
- Liść sałaty
- Bazylia
- Sos słodko-kwaśny
Przygotowanie
Dynię umyć ,pokroić w ćwiartki ,usunąć gniazda nasienne ,obrać.
Miąższ pokroić w 2 cm paski. Gotować 5 min w osolonej wodzie. Odcedzić
,wystudzić.
Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na średnim ogniu ,ostudzić.
Jajka wymieszać z przyprawami ,zanurzać w nich dynię i panierować w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
Smażyć na rozgrzanym maśle po 5 min z każdej strony. Można udekorować sałatą i bazylią. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz