piątek, 27 grudnia 2013

Dynia w sezamie
















Składniki

  • 1 kg dyni
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżeczki sezamu
  • Bułka tarta
  • 5 łyżek masła
  • Liść sałaty
  • Bazylia
  • Sos słodko-kwaśny

    Przygotowanie

    Dynię umyć ,pokroić w ćwiartki ,usunąć gniazda nasienne ,obrać. Miąższ pokroić w 2 cm paski. Gotować 5 min w osolonej wodzie. Odcedzić ,wystudzić.
    Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na średnim ogniu ,ostudzić.
    Jajka wymieszać z przyprawami ,zanurzać w nich dynię i panierować w bułce tartej wymieszanej z sezamem.
    Smażyć na rozgrzanym maśle po 5 min z każdej strony. Można udekorować sałatą i bazylią. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz