piątek, 27 grudnia 2013

Nalewka bursztynowa

Dodawana po kilka kropli do ciepłej wody i pita na czczo poprawia odporność ,zapobiega infekcjom. W razie choroby przebiegającej z kaszlem warto nią nacierać piersi i plecy. Wcierana w skronie łagodzi ból głowy.















Składniki

  • 50 g okruchów bursztynu
  • 1/2 L spirytusu

    Przygotowanie

    Bursztyn wsypać do butelki ,zalać spirytusem ,zakręcić i odstawić w ciemne miejsce. Nalewka jest gotowa po 2 tygodniach ,nie trzeba jej przecedzać.

2 komentarze:

  1. No proszę, ktoś to jeszcze robi! ja to pamiętam z głębokiego dzieciństwa, wyrabiała taką nalewkę ciocia Dela jako lekarstwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Na stawy idealna. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń