środa, 4 grudnia 2013

Zupa z porów z pulpecikami

















Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 duże pory
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Pory pokroić w talarki , podsmażyć na rozgrzanym oleju z masłem.

     
Zalać gorącym bulionem warzywnym , wrzucić liść laurowy i ziele angielskie , dodać pieprz i sól do smaku. Gotować 30 min.

Mięso wyrobić z jajkiem , bułką tartą , połową posiekanej natki , solą i pieprzem.






 Uformować małe kulki . W połowie gotowania wrzucić je do zupy , zamieszać całość i gotować dalej.

Ugotowaną zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać resztą siekanej natki pietruszki







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz