Składniki
- 400 g łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 duże pory
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Pory pokroić w talarki , podsmażyć na rozgrzanym oleju z masłem.
Mięso wyrobić z jajkiem , bułką tartą , połową posiekanej natki , solą i pieprzem.
Uformować małe kulki . W połowie gotowania wrzucić je do zupy , zamieszać całość i gotować dalej.
Ugotowaną zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać resztą siekanej natki pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz