wtorek, 3 grudnia 2013

Paccheri zapiekane z mięsem mielonym
















Składniki

  • 250 g fileta z indyka
  • 250 g wędzonego surowego boczku
  • 5 jajek
  • Bułka tarta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • Makaron paccheri (lekko obgotować)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 pomidor (plastry)
  • Sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Mięso z indyka i boczek zmielić wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko ,doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z bułką tartą dolewając odrobinę mleka.



     

    Makaron napełnić przygotowanym mięsem mielonym. Nadziany makaron ułożyć pionowo w naczyniu żaroodpornym.




    Jajka wraz z mlekiem i śmietaną rozbełtać. Dodać zioła prowansalskie ,gałkę muszkatołową ,sól i pieprz.

     
  • Zalać makaron znajdujący się w naczyniu żaroodpornym.




  • Na wierzch ułożyć plasterki pomidora.




  • Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz