poniedziałek, 30 grudnia 2013

Zupa szczawiowa

















Składniki

  • 200 g szczawiu
  • 800 ml bulionu wołowo-drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Sól ,pieprz ,cukier

    Przygotowanie

    Przebrany szczaw opłukać ,posiekać i dusić na maśle 8 min. Zalać bulionem i gotować 10 min. Mąkę dokładnie wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy znikną grudki ,dodać 4 łyżki zupy ,wymieszać i wlać do reszty zupy. Gotować 5 min i połączyć ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawić do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia i podawać z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz