Zupa szczawiowa
Składniki
- 200 g szczawiu
- 800 ml bulionu wołowo-drobiowego
- 2 łyżki masła
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- Sól ,pieprz ,cukier
Przygotowanie
Przebrany szczaw opłukać ,posiekać i dusić na maśle 8 min. Zalać
bulionem i gotować 10 min. Mąkę dokładnie wymieszać z 4 łyżkami zimnej
wody. Kiedy znikną grudki ,dodać 4 łyżki zupy ,wymieszać i wlać do
reszty zupy. Gotować 5 min i połączyć ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej
z paroma łyżkami zupy. Doprawić do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem
,doprowadzić do wrzenia i podawać z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz