poniedziałek, 30 grudnia 2013

Cukinia ze szmaciakiem

Szmaciak ,zwany też kozią brodą ,w Polsce pod ochroną więc zapraszam do degustacji na Słowację.













Składniki

  • 1 owoc szmaciaka gałęzistego wielkości kalafiora
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • Sól ,pieprz ,cukier ,zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka masła

    Przygotowanie

      Szmaciaka delikatnie oczyścić. Dokładnie wypłukać i osączyć. Cukinie i pomidory umyć. Cukinie pokroić ze skórką w grube ćwierć plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki ,pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
    W rondlu rozgrzać olej z masłem ,wrzucić cebulę i czosnek ,gdy się lekko zezłości dodać cukinię i smażyć 3 min. Dodać pomidory ,po dużej szczypcie soli ,cukru i ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich ,wlać odrobinę wody (ok. 5 łyżek)-całość poddusić 3 min. Dodać koncentrat ,wymieszać i na wierzchu ułożyć kawałki szmaciaka-wystarczy 3 min aby go ugotować na parze spod warzyw. Danie posypać świeżym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz