Cukinia ze szmaciakiem
Składniki
- 1 owoc szmaciaka gałęzistego wielkości kalafiora
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- Sól ,pieprz ,cukier ,zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie
Szmaciaka delikatnie oczyścić. Dokładnie wypłukać i osączyć.
Cukinie i pomidory umyć. Cukinie pokroić ze skórką w grube ćwierć
plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki ,pokroić w kostkę. Cebulę i
czosnek drobno pokroić.
W rondlu rozgrzać olej z masłem ,wrzucić cebulę i czosnek ,gdy się lekko
zezłości dodać cukinię i smażyć 3 min. Dodać pomidory ,po dużej
szczypcie soli ,cukru i ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich ,wlać
odrobinę wody (ok. 5 łyżek)-całość poddusić 3 min. Dodać koncentrat
,wymieszać i na wierzchu ułożyć kawałki szmaciaka-wystarczy 3 min aby go
ugotować na parze spod warzyw. Danie posypać świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz