Surówka z czerwonej kapusty
Składniki
- Nieduża główka czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Cukier
- Sól i pieprz
- Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na kilka części, pozbawiamy twardych części i drobno szatkujemy.
Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Delikatnie
solimy. Gotujemy ok 15 minut, aż kapusta zmięknie. Jeśli ktoś woli
bardziej chrupką kapustę należy gotować krócej
W czasie, gdy kapusta się gotuje drobno siekamy cebulę. Umieszczamy ja w
misce, w której będziemy mieszać surówkę. Posypujemy delikatnie solą i
cukrem. Mieszamy.
Kapustę dokładnie odcedzamy i gorącą przekładamy do miski z cebulą.
Pozostawiamy chwilę nie mieszając. Cebula pod wpływem ciepła dodatkowo
zmięknie .
Po kilku minutach surówkę mieszamy z cebulą, ścieramy do niej obrane ze
skórki jabłko (na tarce o grubych oczkach). Wszystko skrapiamy sokiem z
cytryny i mieszamy.
Surówkę doprawiamy do smaku łyżką oleju, solą, pieprzem i cukrem.
Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby składniki się
"przegryzły".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz