poniedziałek, 30 grudnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty


















Składniki

  • Nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Cukier
  • Sól i pieprz
  • Sok z 1/2 cytryny

    Przygotowanie

      Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na kilka części, pozbawiamy twardych części i drobno szatkujemy.
    Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Delikatnie solimy. Gotujemy ok 15 minut, aż kapusta zmięknie. Jeśli ktoś woli bardziej chrupką kapustę należy gotować krócej
    W czasie, gdy kapusta się gotuje drobno siekamy cebulę. Umieszczamy ja w misce, w której będziemy mieszać surówkę. Posypujemy delikatnie solą i cukrem. Mieszamy.
    Kapustę dokładnie odcedzamy i gorącą przekładamy do miski z cebulą. Pozostawiamy chwilę nie mieszając. Cebula pod wpływem ciepła dodatkowo zmięknie .

    Po kilku minutach surówkę mieszamy z cebulą, ścieramy do niej obrane ze skórki jabłko (na tarce o grubych oczkach). Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
    Surówkę doprawiamy do smaku łyżką oleju, solą, pieprzem i cukrem. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby składniki się "przegryzły".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz