niedziela, 8 grudnia 2013

Ryż na mleku z jabłkiem















 

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 0,5 l mleka
  • 2 duże jabłka
  • 1 cukier wnilinowy
  • 4 łyżki cukru
  • mała śmietana 18 %
  • cynamon mielony

    Przygotowanie

    Ryż gotujemy w mleku z cukrem wanilinowym ,aż do wchłonięcia całego mleka. Jeśli ryż będzie twardawy można dolać więcej mleka i dalej gotować na małym ogniu. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do rondelka dodać niewielką ilość wody ,wsypać 1 łyżkę cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Dusić na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem .Ciepły ryż i uprażone jabłka ułożyć na talerzu ,polać śmietaną z cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz