Ryż na mleku z jabłkiem
Składniki
- 100 g ryżu
- 0,5 l mleka
- 2 duże jabłka
- 1 cukier wnilinowy
- 4 łyżki cukru
- mała śmietana 18 %
- cynamon mielony
Przygotowanie
Ryż gotujemy w mleku z cukrem wanilinowym ,aż do wchłonięcia
całego mleka. Jeśli ryż będzie twardawy można dolać więcej mleka i
dalej gotować na małym ogniu. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę.
Wrzucić do rondelka dodać niewielką ilość wody ,wsypać 1 łyżkę cukru i 2
łyżeczki cynamonu. Dusić na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z
pozostałym cukrem .Ciepły ryż i uprażone jabłka ułożyć na talerzu ,polać
śmietaną z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz