Risotto z kurczakiem marynowanym w wódce
Składniki
- Piersi z kurczaka 5 szt
- Marchew 5 szt
- 3 łyzki wódki
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki maggi
- Pietruszka 2 szt
- Papryka kolorowa 3 szt
- 2 cebule
- 75 dag pieczarek
- 25 dag fasolki szparagowej
- Puszka kukurydzy
- 1/2 kg ryżu do risotto
- Oliwa z oliwek
- Bulion warzywny
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotować zalewę: 3 łyzki wódki , 2 łyzeczki imbiru , 2 łyżeczki maggi.
Filety z kurczaka pokroić w kostkę ,marynować ok 2 godz.
Dusić w rondlu na oliwie z oliwek.
Marchew , pietruszkę zetrzeć , paprykę pokroić w kostkę , poddusić na oliwie w osobnym rondlu. Odparować nadmiar płynu.
2 cebule , 75 dag pieczarek . Pokroić w kostkę , dodać fasolkę
szparagową , puszkę kukurydzy , poddusić na oliwie w osobnym rondlu.
.
Ryż do risotto zeszklić na patelni , zalać bulionem warzywnym , mieszając ,czekać aż ryż wchłonie bulion.
Wszystkie składniki połączyć , doprawić solą i pieprzem , poddusić końcowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz