poniedziałek, 30 grudnia 2013

Risotto z kurczakiem marynowanym w wódce

















 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • Piersi z kurczaka 5 szt
  • Marchew 5 szt
  • 3 łyzki wódki
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki maggi
  • Pietruszka 2 szt
  • Papryka kolorowa 3 szt
  • 2 cebule
  • 75 dag pieczarek
  • 25 dag fasolki szparagowej
  • Puszka kukurydzy
  • 1/2 kg ryżu do risotto
  • Oliwa z oliwek
  • Bulion warzywny
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

    Przygotować zalewę: 3 łyzki wódki , 2 łyzeczki imbiru , 2 łyżeczki maggi.

    Filety z kurczaka pokroić w kostkę ,marynować ok 2 godz.
    Dusić w rondlu na oliwie z oliwek.

    Marchew , pietruszkę zetrzeć , paprykę pokroić w kostkę , poddusić na oliwie w osobnym rondlu. Odparować nadmiar płynu.

    2 cebule , 75 dag pieczarek . Pokroić w kostkę , dodać fasolkę szparagową , puszkę kukurydzy , poddusić na oliwie w osobnym rondlu.
    .
    Ryż do risotto zeszklić na patelni , zalać bulionem warzywnym , mieszając ,czekać aż ryż wchłonie bulion.

    Wszystkie składniki połączyć , doprawić solą i pieprzem , poddusić końcowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz