poniedziałek, 30 grudnia 2013

Karkówka po chłopsku z ziemniakami

















Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg niedużych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • Po łyżeczce:
  • Gałki muszkatołowej
  • Majeranku
  • Pieprzu
  • Papryki słodkiej
  • Tymianku
  • Bazylii
  • Oregano
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

    Przygotowanie

    Pokroić karkówkę na kwadraty mniej więcej zbliżone do ziemniaków. Mięso umieścić w woreczku do pieczenia, wsypać do niego wszystkie przyprawy i potrząsając dokładnie obtaczyć karkówkę w przyprawach. Następnie dodać ziemniaki, czosnek i ponownie wstrząsnąć całością. Piec około 1 godziny w szczelnie zamkniętym worku w temperaturze 190 st. C. Po tym czasie otworzyć worek i piec około 30 minut do uzyskania przypieczonej skórki na ziemniakach i karkówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz