środa, 18 grudnia 2013

Potrawka z kaczymi udkami

















Składniki

  • 4 udka z kaczki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g marchewki
  • sól ,pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 l bulionu drobiowego

    Przygotowanie


    Udka umyć ,osuszyć i przeciąć w stawie. Oprószyć solą i pieprzem. Cebule i czosnek obrać. Boczek ,cebule i czosnek pokroić w kostkę. W brytfance roztopić masło. Podsmażyć na nim udka ,dodać boczek ,cebule i czosnek i smażyć jeszcze ok. 5 min. Podlać 250 ml wody. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i dusić 1,5 h.

    Marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do udek po ok. 1 h duszenia. Dodać przecier i wymieszać. Następnie dodać bulion. Dusić ok. 30 min.

  •  Chleb pokruszyć. Zagnieść z masłem i łyżeczką brązowego cukru i szczyptą soli. Temperaturę zwiększyć do 225 stopni ,posypać chlebową kruszonką ,zapiekać 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz