Potrawka z kaczymi udkami
Składniki
- 4 udka z kaczki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 g wędzonego boczku
- 400 g marchewki
- sól ,pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 100 g masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 kromki chleba
- 1/2 l bulionu drobiowego
Przygotowanie
Udka umyć ,osuszyć i przeciąć w stawie. Oprószyć solą i pieprzem.
Cebule i czosnek obrać. Boczek ,cebule i czosnek pokroić w kostkę. W
brytfance roztopić masło. Podsmażyć na nim udka ,dodać boczek ,cebule i
czosnek i smażyć jeszcze ok. 5 min. Podlać 250 ml wody. Przełożyć do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i dusić 1,5 h.
Marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do udek po ok. 1 h
duszenia. Dodać przecier i wymieszać. Następnie dodać bulion. Dusić ok.
30 min.
- Chleb pokruszyć. Zagnieść z masłem i łyżeczką brązowego cukru i szczyptą
soli. Temperaturę zwiększyć do 225 stopni ,posypać chlebową kruszonką
,zapiekać 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz