czwartek, 19 grudnia 2013

Prawdziwki w zalewie

















Składniki

  • 1 kg grzybów
  • 15 dag cebuli
  • 1,5 szklanki wody
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Niepełna szklanka octu10 %
  • Pieprz ,ziele angielskie,gorczyca,goździki,chrzan

    Przygotowanie

      Oczyszczone grzyby umyć i gotować ok. 15 min w wodzie osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym. Odcedzić ,przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Między grzyby włożyć zblanszowaną cebulę i przyprawy.
    Przygotować zalewę :zagotować wodę z dodatkiem soli ,cukru i octu. Gorącą zalać grzyby w słoikach. Pasteryzować 45 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz