wtorek, 10 grudnia 2013

Placuszki ryżowe z pomidorami

















Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cukinie
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 80 g dojrzałego rokpola
  • 100 g twarożku śmietankowego
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz
  • 8 łyżek oleju
  • 4 pomidory
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 200 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

    Przygotowanie

    Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cukinie oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę umyć ,osączyć i posiekać ,wymieszać z cukinią ,cebulą i czosnkiem.
    Rokpol rozgnieść widelcem ,dokładnie wymieszać z twarożkiem i jajami. Dodać ryż i cukinię ,doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju. Wkładać po 1 łyżce masy ,uformować płaskie placuszki i smażyć 2-3 min. Gotowe placki trzymać w ciepłym piekarniku.
    Pomidory sparzyć ,obrać ,przepołowić ,po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Dusić 3-4 min na pozostałym oleju. Dodać posiekaną bazylię ,wymieszać ,doprawić solą i pieprzem. Ciepłe placuszki podawać z pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz