Placuszki ryżowe z pomidorami
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cukinie
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 80 g dojrzałego rokpola
- 100 g twarożku śmietankowego
- 3 jajka
- Sól i pieprz
- 8 łyżek oleju
- 4 pomidory
- 1/2 pęczka bazylii
- 200 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cukinie oczyścić i
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę umyć ,osączyć i posiekać
,wymieszać z cukinią ,cebulą i czosnkiem.
Rokpol rozgnieść widelcem ,dokładnie wymieszać z twarożkiem i jajami.
Dodać ryż i cukinię ,doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 6
łyżek oleju. Wkładać po 1 łyżce masy ,uformować płaskie placuszki i
smażyć 2-3 min. Gotowe placki trzymać w ciepłym piekarniku.
Pomidory sparzyć ,obrać ,przepołowić ,po usunięciu pestek pokroić w
kostkę. Dusić 3-4 min na pozostałym oleju. Dodać posiekaną bazylię
,wymieszać ,doprawić solą i pieprzem. Ciepłe placuszki podawać z
pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz