Pulpety z sosem korniszonowym
Składniki
- Pulpety:
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól i pieprz
- Bułka tarta
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 pieczarki marynowane
- Sos:
- 100 g korniszonów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 30 g masła
- Sól i pieprz
- Odrobina cukru
- 1 liść laurowy
- 30 g mąki
Przygotowanie
Mięso z indyka wymieszać z jajkiem ,ziołami ,solą ,pieprzem i
odrobiną bułki tartej. Uformować pulpeciki wkładając do każdego po
jednej pieczarce. Gotować w bulionie warzywnym.
Korniszony obrać ze skórki ,pokroić w paseczki ,dodać łyżkę masła
,podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem ok. 15 min. W tym czasie
lekko rumianą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić letnim bulionem
warzywnym ,mieszając pogotować trochę ,następnie dodać uduszone
korniszony ,przyprawy i jeszcze trochę pogotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz