wtorek, 10 grudnia 2013

Pulpety z sosem korniszonowym

















Składniki

  • Pulpety:
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz
  • Bułka tarta
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 pieczarki marynowane
  • Sos:
  • 100 g korniszonów
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 30 g masła
  • Sól i pieprz
  • Odrobina cukru
  • 1 liść laurowy
  • 30 g mąki

    Przygotowanie

    Mięso z indyka wymieszać z jajkiem ,ziołami ,solą ,pieprzem i odrobiną bułki tartej. Uformować pulpeciki wkładając do każdego po jednej pieczarce. Gotować w bulionie warzywnym.
    Korniszony obrać ze skórki ,pokroić w paseczki ,dodać łyżkę masła ,podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem ok. 15 min. W tym czasie lekko rumianą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić letnim bulionem warzywnym ,mieszając pogotować trochę ,następnie dodać uduszone korniszony ,przyprawy i jeszcze trochę pogotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz