Składniki
- Ciasto:
- 2 niepełne szklanki mąki
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody mineralnej
- 2 łyżki oliwy
- sól
- Farsz:
- 400 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- kilka plasterków salami
- 200 g startego żółtego sera
- 1/2 szklanki ketchupu z pomidorów malinowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól ,pieprz
- oliwa z oliwek
- po 1 łyżeczce bazylii ,tymianku i oregano
Przygotowanie
Ciasto:
W połowie wody rozpuścić drożdże ,wymieszać. Do mąki dodać drożdże ,resztę wody ,oliwę ,sól. Zagnieść ciasto tak aby nie kleiło się do ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na blachę ,wierzch posmarować oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni ,włożyć blachę z ciastem ,lekko podpiec (5-7 min)
Pasta pomidorowa:
Do ketchupu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,bazylię ,tymianek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać.
Farsz:
Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Paprykę umyć ,oczyścić i pokroić w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę ,zeszklić. Następnie dodać pieczarki i dusić na wolnym ogniu ,dodać sól i pieprz. Po 10 min wrzucić paprykę. Dusić dalej pod przykryciem ok 10 min. Kiedy warzywa puszczą soki ,usunąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie pizzy:
Na podpieczony wcześniej spód wylać pastę pomidorową ,rozsmarować na całym cieście. Wyłożyć farsz na pizzę ,przykryć plasterkami salami. Na Jajka pokroić w plasterki ,ułożyć na salami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 C) na 15-17 min.
Po tym czasie ,pizzę wyjąć z piekarnika ,posypać startym serem. Wstawić ponownie do piekarnika na 10-12 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz