wtorek, 3 grudnia 2013

Pierś kaczki z nutką cytryny

















Składniki

  • 600 g piersi kaczki
  • 2 łyżeczki oliwy truflowej
  • 10 g świeżego imbiru
  • cebula
  • 1 łyżka dressingu ryżowego
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 350 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżka dressingu ryżowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypiorek
  • biała zasmażka Knorr

    Przygotowanie

    Imbir oraz obraną cebulę posiekać , wymieszać z łyżką wody , winem i solą. Mięso pokroić w kostkę ( wielkość zależy od upodobań , ja pokroiłem drobno , dzięki temu jest bardziej miękkie), wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę.

    Kawałki kaczki wyjąć z marynaty i zrumienić na rozgrzanym oleju.

    W rondlu wymieszać rosół drobiowy z dressingiem ryżowym. Dodać sok z cytryny i cukier. Dodać pokrojony szczypior . Doprowadzić do wrzenia.

    Podsmażone mięso przełożyć do rondla z sosem , delikatnie zagęścić jasną zasmażką błyskawiczną Knorr , podgrzewać ok. 20 minut.
    Gotowe danie przełożyć na ogrzane talerze . Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Udekorować wg uznania , u mnie kiszony ogórek , szczypior.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz