Pierś kaczki z nutką cytryny
Składniki
- 600 g piersi kaczki
- 2 łyżeczki oliwy truflowej
- 10 g świeżego imbiru
- cebula
- 1 łyżka dressingu ryżowego
- szczypta soli
- Sos:
- 350 ml rosołu drobiowego
- 1 łyżka dressingu ryżowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypiorek
- biała zasmażka Knorr
Przygotowanie
Imbir oraz obraną cebulę posiekać , wymieszać z łyżką wody ,
winem i solą. Mięso pokroić w kostkę ( wielkość zależy od upodobań , ja
pokroiłem drobno , dzięki temu jest bardziej miękkie), wymieszać z
przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę.
Kawałki kaczki wyjąć z marynaty i zrumienić na rozgrzanym oleju.
W rondlu wymieszać rosół drobiowy z dressingiem ryżowym. Dodać sok z
cytryny i cukier. Dodać pokrojony szczypior . Doprowadzić do wrzenia.
Podsmażone mięso przełożyć do rondla z sosem , delikatnie zagęścić
jasną zasmażką błyskawiczną Knorr , podgrzewać ok. 20 minut.
Gotowe danie przełożyć na ogrzane talerze . Podawać z ryżem ugotowanym
na sypko. Udekorować wg uznania , u mnie kiszony ogórek ,
szczypior.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz