Zupa pomidorowa na rosole
Składniki
- 600 g pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 l rosołu drobiowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
- sól ,pieprz ,cukier
- sok z cytryny
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie
Umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory ,wraz z pokrojoną w krążki
cebulą dusić na maśle ok. 10 minut. Pomidory wraz z cebulą przetrzeć
przez sito. Dodać do rosołu i gotować 10 min. Doprawić do smaku solą
,pieprzem ,niewielką ilością cukru oraz sokiem z cytryny. Dodać śmietanę
wymieszaną z łyżeczką mąki ,zagotować. Zupę podawać z makaronem
posypaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz