poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zupa pomidorowa na rosole



















Składniki

  • 600 g pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
  • sól ,pieprz ,cukier
  • sok z cytryny
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki

    Przygotowanie

    Umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory ,wraz z pokrojoną w krążki cebulą dusić na maśle ok. 10 minut. Pomidory wraz z cebulą przetrzeć przez sito. Dodać do rosołu i gotować 10 min. Doprawić do smaku solą ,pieprzem ,niewielką ilością cukru oraz sokiem z cytryny. Dodać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki ,zagotować. Zupę podawać z makaronem posypaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz