Krupnik na skrzydełkach
Składniki
- 600 g skrzydełek z kurczaka
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 niedużego pora
- 1 liść laurowy
- 4 ziemniaki
- Sól i pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
Skrzydełka kurczaka opłukać ,zalać 2 litrami wody i doprowadzić
do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje ,zmniejszyć ogień. Zbierać pianę i
szumowiny. Po 15 min wsypać płaską łyżkę soli i umyte i oskrobane
warzywa (całe) oraz liść laurowy. Warzywa wyjmować ,zanim staną się zbyt
miękkie i odkładać na deseczkę. Kiedy skrzydełka zaczną się rozpadać
(po 40-45 min gotowania) ,wyjąć i pozostawić żeby trochę ostygły. Do
wywaru wrzucić opłukaną kaszę i gotować około pół godziny ,aż stanie się
miękka. Wtedy dodać pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze
skrzydełek (bez skóry). Doprawić do smaku solą i pieprzem ,posypać
posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz