poniedziałek, 9 grudnia 2013

Krupnik na skrzydełkach


















Składniki

  • 600 g skrzydełek z kurczaka
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 niedużego pora
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziemniaki
  • Sól i pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

    Przygotowanie

    Skrzydełka kurczaka opłukać ,zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje ,zmniejszyć ogień. Zbierać pianę i szumowiny. Po 15 min wsypać płaską łyżkę soli i umyte i oskrobane warzywa (całe) oraz liść laurowy. Warzywa wyjmować ,zanim staną się zbyt miękkie i odkładać na deseczkę. Kiedy skrzydełka zaczną się rozpadać (po 40-45 min gotowania) ,wyjąć i pozostawić żeby trochę ostygły. Do wywaru wrzucić opłukaną kaszę i gotować około pół godziny ,aż stanie się miękka. Wtedy dodać pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawić do smaku solą i pieprzem ,posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz