sobota, 7 grudnia 2013

Koreczki śledziowe w galarecie
















Składniki

  • 4 filety śledziowe
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • łyżka cukru
  • łyżka żelatyny
  • cebula
  • suszone śliwki
  • kilka gałązek koperku

    Przygotowanie


    Przygotować:

    Śledzie moczyć w wodzie 4 godziny ( jeżeli są bardzo słone ), osuszyć.
    Cebule obrać , pokroić w cienkie plasterki , zblanszować w gorącym bulionie i osączyć.

    Pastę pomidorową wymieszać z octem , pieprzem oraz cukrem.
    Każdy filet posmarować z jednej strony doprawioną pastą. Na wierzchu ułożyć śliwki oraz po kilka plasterków cebuli , ciasno zwinąć w rulonik. Udekorować gałązkami koperku.
    Z bulionu i żelatyny przygotować galaretę . Koreczki ułożyć luźno w naczyniu . Zalać tężejącą galaretką , schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz