Jajka w sosie koperkowym
Składniki
- 2 jajka
- Sos:
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki mąki
- 150 ml bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietany
- Sól ,pieprz ,cukier
- Sok z cytryny
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo. Obrać.
Przygotować sos...
Masło rozpuścić na patelni ,wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min
,tak żeby mąka się przyrumieniła. Ciągle mieszając ,powoli wlać bulion i
gotować 5 min. Wsypać umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze 2
min. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty.
Doprawić do smaku solą ,cukrem ,pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać
jajka ,gotować jeszcze 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz