piątek, 6 grudnia 2013

Jajka w sosie koperkowym

















Składniki

  • 2 jajka
  • Sos:
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • Sól ,pieprz ,cukier
  • Sok z cytryny

    Przygotowanie

    Jajka ugotować na twardo. Obrać.

    Przygotować sos...

    Masło rozpuścić na patelni ,wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min ,tak żeby mąka się przyrumieniła. Ciągle mieszając ,powoli wlać bulion i gotować 5 min. Wsypać umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze 2 min. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty. Doprawić do smaku solą ,cukrem ,pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać jajka ,gotować jeszcze 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz