Kluski ziemniaczane z boczkiem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól ,pieprz
- 300 g surowego boczku
- 2 duże cebule
- 50 g smalcu
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć ,odcisnąć. Powstały sok odstawić by na
dole osadził się krochmal. Sok delikatnie wylać ,pozostałą część dodać
do ziemniaków. Wbić jajka ,wsypać mąkę ,doprawić solą i pieprzem. W
garnku zagotować wodę z solą ,wrzucać na wrzątek kluski kształtowane
łyżką. Gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia na wierzch. Wyciągać łyżką
cedzakową. Podawać z boczkiem i cebulą.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić smalec ,kiedy się rozpuści dodać pokrojony
w kostkę boczek. Po podsmażeniu boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę
,uprażyć. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz