piątek, 20 grudnia 2013

Kluski ziemniaczane z boczkiem

















Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól ,pieprz
  • 300 g surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 50 g smalcu

    Przygotowanie

    Ziemniaki obrać i zetrzeć ,odcisnąć. Powstały sok odstawić by na dole osadził się krochmal. Sok delikatnie wylać ,pozostałą część dodać do ziemniaków. Wbić jajka ,wsypać mąkę ,doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę z solą ,wrzucać na wrzątek kluski kształtowane łyżką. Gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia na wierzch. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z boczkiem i cebulą.

    Na rozgrzaną patelnię wrzucić smalec ,kiedy się rozpuści dodać pokrojony w kostkę boczek. Po podsmażeniu boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę ,uprażyć. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz