czwartek, 19 grudnia 2013

Biała kiełbasa a la frikase


Wg Magdy Gessler














Składniki

  • 4 białe kiełbasy surowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 1 garść rodzynek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 gałka muszkatołowa starta
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Na małym ogniu ugotować kiełbasy z pokrojoną w kostkę cebulą ,zielem i liściem. Gdy kiełbasa będzie gotowa ,wyjąć ją. Usunąć z wywaru ziele i liść. Do wywaru dodać rodzynki i skórkę z cytryny. Gotować kilka minut. W tym czasie roztrzepać żółtka ze śmietaną ,dodać do wywaru ,energicznie mieszając. Doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Posolić ,jeśli potrzeba. Dodać kiełbasy i podgrzać. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz