Kluski śląskie z kiełbasą w sosie pomidorowym
Składniki
- 400 g ziemniaków
- 1 jajko
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 25 g mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Oregano
- Bazylia
- 2 pętka kiełbasy śląskiej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Przecier pomidorowy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- Oliwa z oliwek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- Papryka mielona czerwona
Przygotowanie
Ziemniaki umyć ,jak najcieniej obrać ,gotować pod przykryciem na
mocnym ogniu 30 min. Odcedzić ,a kiedy wystygną ,zemleć w maszynce do
mięsa. Połączyć z jajkiem oraz przesianą mąką ,pszenną i ziemniaczaną.
Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulki ,lekko je
przypłaszczając i na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Wkładać je do
jak największej ilości wrzącej osolonej wody. Kiedy woda ponownie się
zagotuje ,zmniejszyć ogień. Kluski wyciągać 3 min po tym ,jak wypłyną na
powierzchnię.
Do rondelka wrzucić masło i posiekaną cebulę ,zrumienić ,dodać przetarty
sok pomidorowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni
podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półtalarki ,wrzucić do sosu. Doprawić
solą ,pieprzem ,słodką papryką ,bazylią i oregano. Gdyby sos był za
rzadki ,odparować nadmiar płynu.
Paprykę pokroić w paski i na oliwie z oliwek podsmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz