wtorek, 31 grudnia 2013

Kluski śląskie z kiełbasą w sosie pomidorowym

















Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Bazylia
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Oliwa z oliwek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • Papryka mielona czerwona

    Przygotowanie

      Ziemniaki umyć ,jak najcieniej obrać ,gotować pod przykryciem na mocnym ogniu 30 min. Odcedzić ,a kiedy wystygną ,zemleć w maszynce do mięsa. Połączyć z jajkiem oraz przesianą mąką ,pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulki ,lekko je przypłaszczając i na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Wkładać je do jak największej ilości wrzącej osolonej wody. Kiedy woda ponownie się zagotuje ,zmniejszyć ogień. Kluski wyciągać 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

    Do rondelka wrzucić masło i posiekaną cebulę ,zrumienić ,dodać przetarty sok pomidorowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półtalarki ,wrzucić do sosu. Doprawić solą ,pieprzem ,słodką papryką ,bazylią i oregano. Gdyby sos był za rzadki ,odparować nadmiar płynu.

    Paprykę pokroić w paski i na oliwie z oliwek podsmażyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz