wtorek, 31 grudnia 2013

Kartoflanka




















Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

    W rondlu roztopić łyżkę masła ,włożyć boczek i smażyć go ,dopóki się nie zrumieni. Wyjąć ,a na wytopionym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki ,4-5 min podsmażać ,ciągle mieszając ,a potem wlać kilka łyżek bulionu i dusić na niewielkim ogniu 15 min. Wlać resztę bulionu ,wrzucić boczek i gotować 20 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz