wtorek, 31 grudnia 2013

Kacze udka w pomarańczach


















Składniki

  • 2 udka z kaczki
  • 2 pomarańcze
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka soli
  • Majeranek
  • Oliwa
  • Pieprz

    Przygotowanie

    Oczyszczone udka natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i skórką startą z 1 pomarańczy. Wycisnąć sok i wlać do udek. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać na patelni oliwę, obsmażyć kaczkę z obu stron i dodać marynatę pomarańczową. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Jak sok wyparuje,wycisnąć drugą pomarańczę i dodać do udek. Kaczka znakomicie smakuje z kluskami śląskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz