Gulasz z boczniaków
Składniki
- 35 dag cebuli
- 2 razy po 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 25 dag boczniaków
- 40 dag cukinii
- 40 dag czerwonej papryki
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sos sojowy
- Natka pietruszki
- Majeranek
- Tymianek
- Bazylia
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej , przełożyć cebulę i zeszklić.
Boczniaki opłukać , osuszyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli , wymieszać i razem podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka.
Cukinię pokroić w półplasterki / w skórce/. Czerwoną paprykę oczyścić , pokroić w paski.
Na patelnię wlać olej , rozgrzać i przełożyć cukinię z papryką.
Do garnka wlać bulion. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.Razem
wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min.
Czosnek obrać , zmiażdżyć i razem z przecierem pomidorowym dodać do
gulaszu. Całość wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia , dodać sok z
cytryny , kilka kropel sosu sojowego , natkę pietruszki , szczyptę
majeranku , tymianku , bazylii. Przyprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz