wtorek, 31 grudnia 2013

Gulasz z boczniaków

















Składniki

  • 35 dag cebuli
  • 2 razy po 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 25 dag boczniaków
  • 40 dag cukinii
  • 40 dag czerwonej papryki
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sos sojowy
  • Natka pietruszki
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Bazylia
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

    Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej , przełożyć cebulę i zeszklić.
    Boczniaki opłukać , osuszyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli , wymieszać i razem podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka.
    Cukinię pokroić w półplasterki / w skórce/. Czerwoną paprykę oczyścić , pokroić w paski.
    Na patelnię wlać olej , rozgrzać i przełożyć cukinię z papryką.
    Do garnka wlać bulion. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Czosnek obrać , zmiażdżyć i razem z przecierem pomidorowym dodać do gulaszu. Całość wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia , dodać sok z cytryny , kilka kropel sosu sojowego , natkę pietruszki , szczyptę majeranku , tymianku , bazylii. Przyprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz