wtorek, 31 grudnia 2013

Golonka na kiszonej kapuście


















Składniki

  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 cebule
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

    Golonkę należy gotować w małym garnku z niewielką ilością wody. Do garnka dodajemy 2 sztuki cebuli pokrojonej w piórka, dwa pokruszone liście laurowe oraz 5 ziarenek pieprzu. Golonkę należy gotować około 90-100 minut.

    Kapustę kiszoną należy wypłukać, podgotowujemy, jeżeli jest nadal za kwaśna to należy odlać wodę i dolać świeżej. Wody wlewamy około 3/4 szklanki. Dodajemy 1 liść laurowy oraz 3 ziarna jałowca. Dusimy około 60-70 minut często mieszamy. Kapustę należy doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Uduszoną kapustę należy przełożyć na półmisek i na to podać golonkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz