Golonka na kiszonej kapuście
Składniki
- 1 kg golonki wieprzowej
- 800 g kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna jałowca
- 2 cebule
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Golonkę należy gotować w małym garnku z niewielką ilością wody.
Do garnka dodajemy 2 sztuki cebuli pokrojonej w piórka, dwa pokruszone
liście laurowe oraz 5 ziarenek pieprzu. Golonkę należy gotować około
90-100 minut.
Kapustę kiszoną należy wypłukać, podgotowujemy, jeżeli jest nadal za
kwaśna to należy odlać wodę i dolać świeżej. Wody wlewamy około 3/4
szklanki. Dodajemy 1 liść laurowy oraz 3 ziarna jałowca. Dusimy około
60-70 minut często mieszamy. Kapustę należy doprawić do smaku pieprzem i
solą.
Uduszoną kapustę należy przełożyć na półmisek i na to podać golonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz