Glazurowany sandacz
Składniki
- Sandacz
- 2 ogórki
- 1 pęczek koperku
- Sól i pieprz
- 1 szklanka wywaru rybnego
- 2 łyżki żelatyny
- 1 kieliszek białego wina
- Po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę , dodać pieprz , ziele angielskie i
liście laurowe , gotować 15 minut. Do środka sprawionej ryby włożyć
pęczek koperku. Rybę ułożyć w garnku , posolić , gotować bardzo wolno 10
minut , nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić sandacza do wystudzenia.
Zimną rybę ostrożnie wyjąć , zdjąć z niej skórę , ułożyć na półmisku.
Odmierzyć szklankę wywaru dodać wino , zagotować , doprawić solą i
pieprzem. Rozpuścić w wywarze żelatynę.
Posmarować rybę grubo tężejącą galaretą.
Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki , ułożyć na rybie rzędami , jak dachówki. Polać ogórki resztą galarety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz