wtorek, 17 grudnia 2013

Glazurowany sandacz

















 

 

Składniki

  • Sandacz
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • Sól i pieprz
  • 1 szklanka wywaru rybnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 kieliszek białego wina
  • Po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

    Przygotowanie

      W garnku zagotować wodę , dodać pieprz , ziele angielskie i liście laurowe , gotować 15 minut. Do środka sprawionej ryby włożyć pęczek koperku. Rybę ułożyć w garnku , posolić , gotować bardzo wolno 10 minut , nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić sandacza do wystudzenia.
    Zimną rybę ostrożnie wyjąć , zdjąć z niej skórę , ułożyć na półmisku. Odmierzyć szklankę wywaru dodać wino , zagotować , doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić w wywarze żelatynę.
    Posmarować rybę grubo tężejącą galaretą.
    Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki , ułożyć na rybie rzędami , jak dachówki. Polać ogórki resztą galarety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz