Bucatini z małżami
Składniki
- 250 g makaronu bucatini
- 250 g małż (mogą być mrożone)
- puszka pomidorów krojonych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól ,pieprz
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na oliwie (ok. 4 łyżek). Dodać
pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem 5 min ,po czym dodać wino i
posiekany czosnek. Odparować nadmiar płynu.
W tym czasie ugotować makaron ,odcedzić zostawiając odrobinę wody z makaronu.
Do sosu dodać małże ,udusić do miękkości ,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość wrzucić do garnka z makaronem ,lekko podgotować pozbywając się
nadmiaru płynu. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki ,wymieszać.
Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz