piątek, 6 grudnia 2013

Bucatini z małżami
















 

 

Składniki

  • 250 g makaronu bucatini
  • 250 g małż (mogą być mrożone)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól ,pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

     

    Przygotowanie

    Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na oliwie (ok. 4 łyżek). Dodać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem 5 min ,po czym dodać wino i posiekany czosnek. Odparować nadmiar płynu.

    W tym czasie ugotować makaron ,odcedzić zostawiając odrobinę wody z makaronu.

    Do sosu dodać małże ,udusić do miękkości ,doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Całość wrzucić do garnka z makaronem ,lekko podgotować pozbywając się nadmiaru płynu. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki ,wymieszać. Podawać ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz