Składniki :
- Ciasto:
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- Masa serowa:
- 800 g sera chudego
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- miąższ z 1 laski wanilii
- 50 g rodzynków
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej
- sok z 1/2 cytryny
- Dodatkowo:
- masło do wysmarowania blachy
- 1 żółtko do posmarowania wierzchu
Nożem siekamy zimne masło z mąką ,cukrem pudrem i solą.
Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę ,owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min. Potem bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.
Nakłuwamy i pieczemy 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy
Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.
Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.
Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ,ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie ,acz stanowczo ,mieszamy z pianą ,dodając najpierw 1/3 ,a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii ,namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki. Układamy na masie serowej ozdobną kratkę. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy. Wyłączamy piekarnik i czekamy ,aż ostygnie. Można ewentualnie uchylić drzwiczki.
no i super :))
OdpowiedzUsuńsernik wygląda cudnie, może załapię się na mały kawałeczek? :)))
:) pewnie ,jeszcze trochę zostało ;)
OdpowiedzUsuń