wtorek, 26 listopada 2013

Chlebowa zapiekanka

















Składniki

  • 500 g brukselki
  • sól
  • 150 g wędzonego boczku
  • 300 g chleba pszennego pokrojonego w grube kromki
  • 1 duże jabłko
  • 200 g orzechów pekan
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 40 ml grappy (lub winiaku)
  • 4 jajka
  • 100 g tłustej śmietany
  • 3/4 l mleka
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku

    Przygotowanie

    Usunąć przywiędłe listki brukselki ,końcówki nieco przyciąć i naciąć w krzyżyki ,by równomiernie zmiękły podczas gotowania. Gotować ok. 10 min we wrzącej osolonej wodzie ,po czym przełożyć na durszlak ,przelać zimną wodą.

    Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć boczek z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażyć z obu stron kromki chleba. Odstawić do przestygnięcia.

    Umyć jabłko ,podzielić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półksiężyce. Uprażyć orzechy pekan.

    Wysmarować tłuszczem formę i układać w niej na przemian kromki chleba ,brukselkę ,orzechy ,kawałki jabłka i boczek.

    Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną i mlekiem ,doprawić solą ,pieprzem i tymiankiem. Polać sosem zapiekankę i wstawić do piekarnika na ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz