Chlebowa zapiekanka
Składniki
- 500 g brukselki
- sól
- 150 g wędzonego boczku
- 300 g chleba pszennego pokrojonego w grube kromki
- 1 duże jabłko
- 200 g orzechów pekan
- tłuszcz do posmarowania formy
- 40 ml grappy (lub winiaku)
- 4 jajka
- 100 g tłustej śmietany
- 3/4 l mleka
- pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie
Usunąć przywiędłe listki brukselki ,końcówki nieco przyciąć i
naciąć w krzyżyki ,by równomiernie zmiękły podczas gotowania. Gotować
ok. 10 min we wrzącej osolonej wodzie ,po czym przełożyć na durszlak
,przelać zimną wodą.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć
boczek z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażyć z obu stron kromki
chleba. Odstawić do przestygnięcia.
Umyć jabłko ,podzielić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półksiężyce. Uprażyć orzechy pekan.
Wysmarować tłuszczem formę i układać w niej na przemian kromki chleba ,brukselkę ,orzechy ,kawałki jabłka i boczek.
Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną i mlekiem ,doprawić
solą ,pieprzem i tymiankiem. Polać sosem zapiekankę i wstawić do
piekarnika na ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz