Zupa ogonowa
Składniki
- 2 ogony wieprzowe
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- 4 cebule średniej wielkości
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka soku pomidorowego
- 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka majeranku
- sól ,pieprz
- 4 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie
Umyte i oczyszczone ogony wieprzowe włożyć do zimnej i osolonej wody , zagotować i odcedzić.
Do odcedzonych ogonów dołożyć obrane warzywa ,liście laurowe ,ziele
angielskie, zalać wodą ,posolić i doprawić pieprzem ,nastawić na wolny
ogień i gotować do miękkości.
Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,następnie dodać majeranek i czerwoną paprykę ,przesmażyć.
Na patelnię wlać sok pomidorowy wymieszany z przecierem i smażyć jeszcze chwilę.
Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągnąć z wywaru i wlać do niego
cebulę z pomidorami. Wrzucić też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Warzywa pokroić w drobną kostkę ,ogony obierać z mięsa i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 30 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz