wtorek, 26 listopada 2013

Zupa ogonowa







Składniki

  • 2 ogony wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka soku pomidorowego
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól ,pieprz
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

    Przygotowanie

    Umyte i oczyszczone ogony wieprzowe włożyć do zimnej i osolonej wody , zagotować i odcedzić.
    Do odcedzonych ogonów dołożyć obrane warzywa ,liście laurowe ,ziele angielskie, zalać wodą ,posolić i doprawić pieprzem ,nastawić na wolny ogień i gotować do miękkości.
    Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,następnie dodać majeranek i czerwoną paprykę ,przesmażyć.
    Na patelnię wlać sok pomidorowy wymieszany z przecierem i smażyć jeszcze chwilę.
    Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągnąć z wywaru i wlać do niego cebulę z pomidorami. Wrzucić też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Warzywa pokroić w drobną kostkę ,ogony obierać z mięsa i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 30 - 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz