wtorek, 26 listopada 2013

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym



Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól ,pieprz
  • opakowanie makaronu (u mnie świderki)

    Przygotowanie

      Pierś kurczaka pokroić w paski. Cebulę i czosnek posiekać.
    Mięso oprószyć solą i odstawić na 30 minut do lodówki.
    Na patelni rozgrzać olej z masłem ,podsmażyć cebulę i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać kurczaka i smażyć ,od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
    W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać do kurczaka, wymieszać i chwilę gotować. Dodać odcedzony groszek konserwowy. Całość zalać śmietaną i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron ,wymieszać. Można posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz