Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- mała puszka groszku konserwowego
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- sól ,pieprz
- opakowanie makaronu (u mnie świderki)
Przygotowanie
Pierś kurczaka pokroić w paski. Cebulę i czosnek posiekać.
Mięso oprószyć solą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej z masłem ,podsmażyć cebulę i pokrojoną w kostkę
marchew. Dodać kurczaka i smażyć ,od czasu do czasu mieszając, aż mięso
będzie miękkie. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać do kurczaka, wymieszać i chwilę
gotować. Dodać odcedzony groszek konserwowy. Całość zalać śmietaną i
chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron ,wymieszać.
Można posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz