wtorek, 26 listopada 2013

Surówka z kapusty z oliwą i octem winnym



















Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • Natka pietruszki
  • Sos:
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli

    Przygotowanie

    Kapustę poszatkować

Marchew obrać, zetrzeć na tarce.





 Natkę pietruszki posiekać.




 Kapustę, marchew i posiekaną natkę pietruszki połączyć




 W słoiczku wymieszać składniki sosu: olej, ocet, sól, cukier, wodę.
Zakręcić, roztrzepać.
Gotowym sosem polać kapustę, natkę i marchewkę, wszystko wymieszać a następnie pognieść, tak by kapusta puściła sok.Odstawić na ok. 2-3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz