Sałatka z tuńczyka - warstwowa
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g startego sera / np. cheddar /
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- sól , pieprz , słodka papryka
Przygotowanie
Tuńczyka wyjętego z oleju rozdrobniłem widelcem , kukurydze
osączyłem. Jajka ugotowałem na twardo , obrałem , oddzieliłem żółtka od
białka , posiekałem drobno.
Ser starłem na tarce o grubych oczkach. Posiekałem szczypiorek ,
zmieszałem majonez z keczupem , doprawiłem solą , pieprzem , słodką
papryką.
W szklanym naczyniu ułożyłem warstwowo : połowę żółtego sera , posiekane
białko , połowę sosu majonezowo-keczupowego , szczypior , tuńczyk ,
resztę sosu , kukurydzę ,drugą część tuńczyka , resztę sera i posiekane
żółtko . Udekorowałem szczypiorkiem / można inaczej według własnej
inwencji/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz