wtorek, 26 listopada 2013

Sałatka z tuńczyka - warstwowa

















Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100 g startego sera / np. cheddar /
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • sól , pieprz , słodka papryka

    Przygotowanie

    Tuńczyka wyjętego z oleju rozdrobniłem widelcem , kukurydze osączyłem. Jajka ugotowałem na twardo , obrałem , oddzieliłem żółtka od białka , posiekałem drobno.
    Ser starłem na tarce o grubych oczkach. Posiekałem szczypiorek , zmieszałem majonez z keczupem , doprawiłem solą , pieprzem , słodką papryką.
    W szklanym naczyniu ułożyłem warstwowo : połowę żółtego sera , posiekane białko , połowę sosu majonezowo-keczupowego , szczypior , tuńczyk , resztę sosu , kukurydzę ,drugą część tuńczyka , resztę sera i posiekane żółtko . Udekorowałem szczypiorkiem / można inaczej według własnej inwencji/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz