Kapusta zasmażana z pomidorami
Składniki
- 1/2 dużej główki kapusty
- 1 duża cebula
- 2 duże pomidory
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól ,cukier ,sok z cytryny
Przygotowanie
Kapustę obrać z wierzchnich liści , opłukać i drobno poszatkować.
Umyte pomidory zalać wrzątkiem , na ok. 2 min. , zdjąć skórkę , pokroić w ćwiartki , wyciąć szypułki .
Kapustę zalać 300 ml wrzątku , dodać łyżeczkę soli , połowę masła i
gotować do 40 – 50 minut. W połowie gotowania dodać pomidory. Na
patelni rozpuścić resztę masła , włożyć drobno posiekaną cebulę i smażyć
, dopóki lekko się nie przyrumieni.
Wysypać mąkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma
łyżkami wywaru , dodać do kapusty i dusić około 10 min. , od czasu do
czasu mieszając , ponieważ kapusta po dodaniu zasmażki łatwo się
przypala. U mnie dzisiaj nie wystąpiło , zbyt dużo płynów , zredukowałem
.Doprawić do smaku solą , cukrem oraz sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz