Zrazy wołowe z lazurem w sosie z porów
Składniki
- 300 g mięsa wołowego zrazowego
- ser pleśniowy
- sól ,pieprz
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 pory
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie
Mięso rozbić tłuczkiem ,oprószyć solą i pieprzem. Na każdym zrazie ułożyć ser.
Zawinąć w roladę ,dokładnie obwiązać sznurkiem ,tak aby ser nie wypłyną ze środka. Lekko podsmażyć.
Pory pokroić w póltalarki ,podsmażyć na maśle i zalać ½ l bulionu
warzywnego ,poddusić i wrzucić do nich podsmażone zrazy. Dusić jeszcze
ok. 20 min ,po czym zrazy wyjąć. Na patelni przygotować białą zasmażkę z
masła i mąki. Rozprowadzić bulionem ,po czym wlać do duszonych porów.
Gotować jeszcze ok. 5 min. Podawać razem ze zrazami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz