poniedziałek, 1 września 2025

Pierś kaczki w sosie z gruszek

 Pomimo tego, że bardzo lubię eksperymenty w kuchni, to czasami lubię przygotować coś z książki. Wiele mam do dyspozycji książek kulinarnych, jednak ta jedna mnie przyciąga, jak magnes. To "Kuchnia Polska" Hani Szymanderskiej. Niestety, Hani nie ma już z nami fizycznie, ale pozostawiła po sobie coś, dzięki czemu możemy ją wspominać. Jej pasja do gotowania jest przedstawiona w cudownie ciepły i prosty sposób. 
Dziś na tapetę wziąłem filety z kaczki w sosie z gruszek. Smaczna propozycja na obiado-kolację.
Gorąco polecam
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

800 g filetów z kaczki
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
800 g twardych, soczystych gruszek
1 duża cebula
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka posiekanych listków tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kawałek kory cynamonu
1 goździk
1 liść laurowy
4 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

 

Łyżkę soku z cytryny mieszamy z dwiema łyżkami masła, solą oraz suszonym tymiankiem. Tak przygotowaną pastą, nacieramy osuszone piersi kaczki.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki (skórek nie wyrzucamy), usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy łyżką soku z cytryny.
Na folii aluminiowej rozkładamy skórki kruszek, na nich kładziemy piersi z kaczki. Folię zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180°C przez około 50 minut, po czym odwijamy folię i lekko zrumieniamy (200°C termoobieg około 5 minut).
Przygotowujemy sos:
Połowę gruszek kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy 1,5 łyżki masła i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy gruszki, liść laurowy, listki tymianku i pietruszki, korę cynamonu, goździk, sól i pieprz, mieszając chwilę smażymy. Lekko skrapiamy wodą, wlewamy wino i dusimy ok. 20 min. Wyjmujemy listek, cynamon i goździk, studzimy, miksujemy i przecieramy przez drobne sito. Wlewamy do rondla, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Wlewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut.
Wodę zagotowujemy z cukrem i łyżeczką masła. Wkładamy połówki pozostałych gruszek i gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy, osączamy.
Mięso kroimy na plastry, obok układamy połówki gruszek, polewamy sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz