sobota, 26 lipca 2025

Krem z białej kapusty

 W ubiegłym tygodniu był u mnie szał na gołąbki. Z kapustą jest tak, że nigdy nie uceluję, więc zawsze coś zostaje. Na resztkę kapusty było wiele pomysłów, ale ten nie wymagał zbyt dużej aktywności fizycznej. Kremik właściwie sam się zrobił, a jedynym wysiłkiem było trzymanie blendera przez kilka minut, by przerobić warzywa na przepyszny krem. 
Arek Gie









Składniki:
 

 

 

 

1 kg białej kapusty
1 duża marchew
300 g ziemniaków
3 łyżki posiekanego koperku
150 ml śmietanki 30%
kminek mielony
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Kapustę drobno szatkujemy, marchew i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy zimną wodą (około 2 litrów), dodajemy płaską łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, płomień zmniejszamy. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Do smaku doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Lekko studzimy i miksujemy na gładko. Wrzucamy koperek wlewamy śmietankę i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


 

3 komentarze:

  1. No proszę, u ciebie krem, a u mnie parzybroda :-DD Ale boczuś zawdy jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, parzybrody już dawno nie robiłem. Trzeba nadrobić zaległości 😉

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń