niedziela, 1 czerwca 2025

Truskawkowa chmurka

 Sezon się dopiero zaczął, a właściwie powoli rozpoczyna. Niektóre bazary sprzedają już dobrej jakości owoce, więc gorąco zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Polecam też zachować dużą cierpliwość względem galaretki, żeby nie wyszło tak, jak u mnie.Na szczęście skończyło się tylko na wchłonięciu części galaretki przez biszkopt...no, śpieszyło mi się...jednak to nie zmienia walorów smakowych tejże chmurki. Przepis kopiujcie, zachowujcie lub po prostu od razu zróbcie...
Arek Gie






Składniki:
 

 

 

 

Biszkopt:
1 jajko
25 g mąki pszennej
25 mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
 

Galaretka:
600 g świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe
 

Masa śmietanowa:
400 ml śmietanki 30%
3 łyżki nasion chia
 

Dodatkowo:
kawałek mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem szczypty soli). Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce, dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy ( 24-26 cm ) wyściełamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Studzimy.
 

Galaretki rozpuszczamy w 1,2 l wrzątku, studzimy i przekładamy do lodówki.
 

Na dno tortownicy układamy biszkopt, na którym układamy umyte, pozbawione szypułek i przekrojone wzdłuż na pół, truskawki. Gdy galaretka zacznie porządnie gęstnieć, wylewamy ją na truskawki. Tortownicę przekładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
 

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy nasiona chia, składniki dokładnie łączymy, a przygotowaną masę przekładamy na galaretkę z truskawkami.
Całość obficie posypujemy świeżo startą czekoladą (wystarczą trzy kostki, a czekolada powinna być z lodówki).
 

Schładzamy przed podaniem.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz