wtorek, 8 października 2024

Kotlety mielone z papryką

Wiecie, co?
Ostatnio mam jakiś "haj" na czerwoną paprykę. Taką świeżą, pokrojoną...bułki do pracy z majo, papryką i wędliną są rewelacyjne. Oczywiście Arek, jak "gupi" kupuje tony czegoś, jak ma zachciewajki, więc tym razem padło na mielone z tymże dodatkiem. A, że pieczona papryka jest Super!, słodka i aromatyczna, więc Arek se pomyślał, że pieczone kotlety podrasowane pieczoną papryką, to je dobry pomysł. No i ofkors, był. Mielone polecają się
Arek Gie


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 mała czerwona papryka
5 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia kotletów
100 ml mleka
100 ml oleju
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

5 łyżek bułki tartej zalewamy mlekiem, czekamy aż bułka wchłonie biały płyn.
 

Paprykę drobno kroimy, dodajemy do mięsa.
 

Żółtko jajka oddzielamy od białka, dodajemy do mięsnej masy razem z namoczoną bułką (tartą).
 

Masę wyrabiamy, dodajemy białko ubite na "sztywno", delikatnie łączymy z mięsem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
 

Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko obsmażamy na rozgrzanym oleju.
 

Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożonej papierem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz