Jak wcześniej były świeże ogórki, to nie mogło też zabraknąć zupy pomidorowej z tych, szczególnie dla mnie ulubionej odmiany, lima. Cudownie słodkie, soczyste, pachnące...no soki z nich to czysta poezja. Lima to kwintesencja pomidorowości. Tego smaku nic nie przebije.
Arek Gie
Składniki:
1,5 kg pomidorów lima
2 ząbki czosnku
50 g masła
1 litr wody
1 szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekany czosnek, do momentu, kiedy puści cudowny aromat.
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy na tłuszcz i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Wlewamy wodę, zagotowujemy.
Całość przecieramy przez drobne sito. Ponownie przelewamy do garnka, doprawiając do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
Podajemy z makaronem lub ryżem i kleksem dobrej, swojskiej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz