niedziela, 11 sierpnia 2024

Kotlety mielone z mortadeli

 Jeśli lubicie "sponiewieraną" mortadelę w jajku i bułce, to ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zrobiłem typowe PRLowskie danie. Mortadela+tłuczone ziemniaki+marchewka z groszkiem. To była szybka retrospekcja mojego dzieciństwa.
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

 

450 g mortadeli
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz

 

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mortadelę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku doprawiając solą i pieprzem.
 

Z przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na wolnym ogniu.
 

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Z przepisu wychodzi 6 sztuk.



2 komentarze:

  1. Nie wiem, ile masz lat, ale w moim dzieciństwie też pojawiała się tzw. mortadela na ciepło. W formie takich jakby miseczek, bo ją wywijało przy smażeniu. No i oczywiście kłócone ziemniaki i marchewka z groszkiem też (albo cosik innego, ale na pewno nie brokuły ani fenkuł :-DD)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie do tej pory robi się mortadelę w formie miseczek z duszonym porem i żółtym serem ♥️

      Usuń