Jeśli lubicie "sponiewieraną" mortadelę w jajku i bułce, to ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zrobiłem typowe PRLowskie danie. Mortadela+tłuczone ziemniaki+marchewka z groszkiem. To była szybka retrospekcja mojego dzieciństwa.
Arek Gie
Składniki:
450 g mortadeli
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mortadelę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku doprawiając solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na wolnym ogniu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Z przepisu wychodzi 6 sztuk.
Nie wiem, ile masz lat, ale w moim dzieciństwie też pojawiała się tzw. mortadela na ciepło. W formie takich jakby miseczek, bo ją wywijało przy smażeniu. No i oczywiście kłócone ziemniaki i marchewka z groszkiem też (albo cosik innego, ale na pewno nie brokuły ani fenkuł :-DD)
OdpowiedzUsuńU mnie do tej pory robi się mortadelę w formie miseczek z duszonym porem i żółtym serem ♥️
Usuń