sobota, 16 marca 2024

Zupa z kapusty włoskiej

 Ów kapuśniak jest niesamowicie aromatyczny i delikatny w smaku. Łatwy i szybki w przygotowaniu. No i można zrobić na dwa dni :P Nie muszę pisać, że wyśmienitym dodatkiem do zupy są ugotowane żeberka. Dzięki mięsu, zupa jest niezwykle pożywna. Godna również polecenia przeze mnie, więc polecam
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

1 kg żeberek wieprzowych
3 liście laurowe
4 sztuki ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
400 g poszatkowanej kapusty włoskiej
1 duża marchew
600 g ziemniaków
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (2-2,5 litra) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Płomień zmniejszamy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, startą na dużych oczkach marchew, ziemniaki pokrojone w kostkę i płaską łyżeczkę soli. Całość gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.
 

Wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do jej miękkości. Zupę do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.




3 komentarze:

  1. oj dawno nie robiłam żadnej zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zacnie! I dużo ziemniaczków smakowych. I mięsko można obrać i włożyć... I nawet wiechetek do oganiania się od pierwszych wiosennych much ;-D

    OdpowiedzUsuń