Cóż to była za uczta na tym talerzu. M, M, M! Sanah i ten sklepik na żet, to by pozazdrościli takiej uczty. Pomysł na ten "dań" powstał w mojej głowie kilka dni temu, ale jakoś nie było okazji go zrealizować. Dzisiaj tak mi się błogo kucharzyło, pierogi same się lepiły, a sosik przyjemnie bulgotał w rytm nowej płytki Dżastina T. Normalnie na lajcie było. Owy dish polecam ja, Arek Gie
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
250 ml sosu BBQ
Pierogi:
300 g mąki
200-250 ml wrzątku
1 łyżka masła
510 g marchewki z groszkiem (w słoiku)
1 łyżka Ślonskiego Krzanu
Sos:
1 litr bulionu grzybowego
1 łyżka mąki
100 ml zimnej wody
sól, pieprz
Opcjonalnie:
4 duże pieczarki
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso myjemy, przekładamy do rękawa pieczeniowego. Dodajemy sos BBQ , dokładnie obtaczamy i marynujemy przez całą noc.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 90 minut.
Pierogi:
Groszek z marchewką osączamy z zalewy, mieszamy z Krzanem Ślonskim. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Sos:
Bulion zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiając solą i pieprzem.
Żeberka podajemy z pierogami i sosem grzybowym. Opcjonalnie z podsmażonymi na maśle pieczarkami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
na pewno bym mi posmakowało
OdpowiedzUsuń