czwartek, 14 marca 2024

Placki ziemniaczane z jabłkiem

 Wiem, ja też byłem nieźle zaskoczony widząc placki ziemniaczane z jabłkiem. Całkiem niedawno kupiłem kalendarz taki zrywany, no zwyczajny "babciny", bo jednak mi brakowało informacji, jaki jest dzień tygodnia i takich tam dupereli. Kupiłem jakiś tematyczny, który związany był z kuchnią, choć zauważyłem, że wiele w nim znajduje się "powiedzeń i przemyśleń" Lenina...ale co mnie tam jego "widzimisię", ważne że są przepisy. Na razie ten jeden mnie zaciekawił, więc postanowiłem wypróbować. I co? No w szoku jestem...dla mnie deser na medal. Ciekawe i smaczne, nawet bardzo, połączenie. Polecam
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

1 kg ziemniaków
800 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
250 g serka waniliowego
olej do smażenia
sól

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki i połowę jabłek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko (nad dużą miską), aby nadmiar płynu zleciał. Delikatnie odlewamy wodę, przekładamy masę. Dodajemy mąkę, jajka i szczyptę soli. Mieszamy.
 

Resztę jabłek obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na dużą patelnię, lekko podlewamy wodą, dodajemy goździki, cynamon i cukier. Dusimy do miękkości.
 

Na rozgrzanym oleju smażymy placki.
 

Placki układamy warstwowo, smarując na przemian serkiem i masą jabłkową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz