niedziela, 10 marca 2024

Gołąbki z nutą kalafiora

 Nic tak nie podkręca atmosfery w domu xD jak lekki lifting kulinarnych szlagierów. Zdradzę wam pewien sekret...lepiej przed degustacją nie mówić z czym jest danie, no chyba że wam się nudzi i chcecie lekkiego dymu :P Na szczęście u mnie tym razem tego nie było :P Za to padło pytanie: Co będziesz robił z tym kalafiorem??? I tu konsternacja...Powiedzieć, nie powiedzieć. Może tylko napomnieć, że go tylko przenoszę z konta w kont, żeby się nie nudził, albo że ma za gorąco..."Pedział żem" prawdę..."Niosem go do tejże miski", niech łączy się z przyjaciółmi, bo może być fajnie xD Fajnie jest, więc polecę
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

1 kapusta włoska
200 g ryżu
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 mały kalafior
5 łyżek oleju
5 łyżek posiekanego koperku
400 ml bulionu warzywnego

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.
Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.
 

Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.
 

Kalafior blendujemy lub ścieramy na tarce.
 

Mięso mieszamy z ryżem, kalafiorem i koperkiem.
 

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.
 

Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40-50 min w temperaturze 180°C.
 

Podajemy z ulubionym sosem.



2 komentarze:

  1. Tego jeszcze nie grali. Gołąbki z KALAFIOREM! Ale łopatki na bogato, więc nikt nie powinien sobie krzywdować ;-)

    OdpowiedzUsuń